Kuinka käytät ja siirrät Archicad lisenssiä- ja Graphisoft yritystilin lisenssienhallintaa

Yrityksen ylläpitäjä näkee tililleen kirjautuneena ollessaan yrityksen hallussa olevat lisenssit, mille laitteille ne on ladattu ja koska. Kuvassa näkyy Yrityksen Lisenssivarasto eli Company License Pool.

Yrityksellä voi olla kolmenlaisia lisenssejä:

1. Pilvilisenssejä (Cloud Licences), jotka tulevat käyttöön Archicad 27-versiosta alkaen.

2. Ohjelmistopohjaisia lisenssejä (Software keys), joissa lisenssi on tiedosto, jonka avulla ohjelmisto käynnistyy, kun se on ladattu käyttäjän koneelle. Ohjelmistopohjainen lisenssi on aina joko jonkun käyttäjän koneella tai yrityksen lisenssivarastossa.

3. Fyysisinä (USB) Suojausmoduleina käytettäviä lisenssejä (Hardware keys). Näillä ohjelmisto käynnistyy, kun USB-avain on kiinni koneessa. Fyysisistä lisensseistä ollaan siirtymässä ohjelmistopohjaisiin lisensseihin muun muassa laitetuen heikentymisestä johtuen.

Kuvassa yllä näkyvät yrityksen Ohjelmistopohjaiset lisenssit

Ylläpitäjä voi määrittää eli nimetä kullekin ohjelmistopohjaiselle lisenssille sen käyttäjän jäsenluettelosta, tai ylläpitäjä voi ladata lisenssitiedostot käyttäjien koneille itse käyttäen Admin Only -valintaa. Jos valintana on Everyone, saa kuka tahansa tilin jäsen lisenssitiedoston latautumaan koneelleen, jos se on vapaa.

Miten Archicad-lisenssi toimii?

Kun Archicad 26, tai uudempi on asennettu koneelle, ja se käynnistetään, etsii ohjelma lisenssiä seuraavassa järjestyksessä:

1. Koneen levyllä mahdollisesti oleva ohjelmistoavain, joka on aiemmin ladattu koneelle.

2. Koneen USB-portissa kiinni oleva suojausmoduli.

3. Mahdollinen lähiverkossa olevassa palvelimessa oleva "verkkolisenssiksi" määritelty lisenssi.  Verkkolisenssiksi voi olla jaettu joko ohjelmistopohjainen tai suojausmoduli, jossa silloin on useampi Archicad-lisenssi, esimerkiksi 3, 5, tai 10 kpl.

Mikäli nämä kyselyt eivät tuota tulosta tulee ilmoitus, Archicad-lisenssiä ei löytynyt:

Mikäli valitaan Kaupallinen ohjelmistoavain ja kirjaudutaan GSID-tunnuksella, jolle on osoitettu lisenssi, latautuu avain koneelle ja ohjelma käynnistyy Jatka-painikkeesta.

Lisenssitiedosto eli Suojausavain säilyy koneella, kunnes se palautetaan lisenssivarastoon. Ohjelmisto on käytössä yrityksen tilin jäsenille.

Miten palautan lisenssin varastoon?

Kun lisenssiä ei enää tarvita koneella, on sen palauttaminen tehtävissä seuraavasti:

VAIHTOEHTO 1:

Archicadin ollessa käynnissä (käyttäjä kirjautuneena Graphisoft ID -tunnuksellaan), valitse Ohje-valikosta, "Lataa ohjelmistoavain". Tämän jälkeen Archicad pyytää tallentamaan mahdolliset muutokset ja sulkeutuu, käyttäjä kirjataan ulos. Lisenssiavaimen lataaminen varastoon kestää hetken.

VAIHTOEHTO 2:

Archicadin ollessa sammutettuna, Käynnistä License Manager Tool-ohjelma. Se on asentunut automaattisesti Archicadin mukana.

Paina Continue.

Käytössä olevat lisenssiavaimet (Available Protection keys) kohdassa näkyy, että koneella on (ohjelmistopohjainen=Software eli SW-alkuinen) lisenssi. Näytön ikoni kertoo sen olevan koneella. Jos ikoni olisi pilvi, se olisi varastossa.

HUOMAA: Jos Available protection keys -listalta on valittuna varastossa oleva, lukee napissa Download.

Ladataksesi lisenssi varastoon paina Upload. Jos et ole kirjautuneena GSID-tunnuksella, tulee ilmoitus:

Kirjaudu tunnuksellasi painamalla pientä neliötä "Please sign in with Your GRAPHISOFT ID to manage..." tekstin lopussa.

HUOMAA: Kun ylläpitäjä on kirjautuneena, hän näkee kaikki yrityksen varastossa olevat lisenssit. Hän näkee myös uudet tilatut ja ne lisenssit joihin on saatavilla päivityksiä.

Onnistuneen latauksen jälkeen tulee ilmoitus, joka kertoo lisenssin olevan ladattavissa toiselle käyttäjälle tai saman käyttäjän toimesta toiselle koneelle hetken kuluttua.

Mikäli yrityksessä on käytössä fyysisiä (metallinen yllä kuvassa) USB-Suojausmoduleja, on hyvä tietää, että niiden vaihto ohjelmistopohjaisiksi on ilmainen. Vanha lisenssi tyhjennetään USB-tikulta lisenssivarastoon, ja sieltä koneelle License manager toolin avulla. Vaihdon voi tilata olemalla yhteydessä myyntiimme.